Dům Hudby Vídeň – Haus der Musik

Výlet do Haus der Musik, interaktivního zvukového muzeu ve Vídni, byl naším dalším únikem před zimou a deštěm. Počasí ve Vídni ale vypadá slibně. Toto místo nabízí nepřeberné možnosti prozkoumávání a vytváření skutečných i umělých zvuků. Ve Vídni, městě plném hudby, můžete díky Domu Hudby (Haus der Musik) zažít s dětmi opravdu zábavný den.

PRO Tip: Výlet do Domu Hudby (Haus der Musik) je i pro rodiny bez hudebních ambicí. Viz dále.

Píše se rok 2023 a zima je v plném proudu. O víkendu nás čeká déšť a tak s předstihem vymýšlíme výlet do námi oblíbené Vídně. Jsme „nehudební“ rodina bez znalosti historie hudby, natož potom té vídeňské. O to víc si ale v autě a nebo ve sprše “zpíváme”. A řekněme si předem, kdyby to někdo nahrál, určitě by nás v Domě Hudby otočili hned u vrat, možná bychom nesměli ani do Rakouska.

Haus der Musik - vchod do muzea hudby
Haus der Musik – vchod do muzea hudby

Tak trochu jsem se bál, co moje milovaná žena řekne na návštěvu Domu Hudby. Nicméně počasí a touha trávit víkendy společně nám dala odvahu schovat se do muzea hudby ve Vídni. Zkoušíme to tedy opět za Vás a na vlastní (rodinou) kůži.

Kde ve Vídni hledat Haus der Musik?

PRO Tip: Přesná adresa je Haus der Musik Wien, Seilerstätte 30, 1010 Wien, Austria.

Haus der Musik se nachází v centru města, nedaleko běžných turistických tras. Destinace je proto vhodná jak pro cestu vlakem, tak i autem.

Autem zamíříme pod Brno směr Mikulov a po hodince a něco vjíždíme do Vídně. Jistě znáte ten pocit, že za hranicemi je i ta tráva zelenější. Tento pocit máme znásoben ještě rozdílem v počasí. Opouštíme ČR pokrytou mraky a bouřkami a u Poysdorfu nám překvapivě začíná svítit slunce. To nám pomohlo v rozhodnutí kde parkovat.

Parkování u Haus der Musik

Původně jsme měli vymyšlen plán, kde parkovat až podle počasí. V případě deště jsme byli připraveni zvolit nejbližší možné parkoviště Palais-Corso-Garage, ze kterého je to pěšky 5 min k muzeu hudby.

Nicméně pro parkování ve Vídni je za pěkného počasí lepší zvolit některé z P+R parkovišť. O důvodech proč tomu tak je píšu v samostaném článku. Venku je krásně a my už víme, že Haus der Musik nebude v centru jediná zastávka a proto volíme parkování v P+R Spittelau.

Zbytek cesty využijeme MHD ve Vídni.

Vstupenky do Domu Hudby (Haus der Musik)

Jak už se u nás stává zvykem, kupujeme vstupenky několik dnů předem na Wien Ticket. Vstupenky platí rok od vydání, takže žádný stres pokud by nám do výletu tzv. “něco vlezlo”. Většina atrakcí ve Vídni je hojně navštěvovaná a nechceme žádné zklamaní.

Ceny vstupenek do Haus der Musik ve Vídni

Druh vstupenkyEUR
Dospělí373 Kč€ 16,-
Zvýhodněná vstupenka
(studenti do 27 let, senioři, ZTP)
280 Kč€ 12,-
Děti do 3 letZDARMAZDARMA
Děti od 3 let do 12 let163 Kč€ 7,-
Rodinná vstupné
(2 dospělí a 3 děti do 12 let)
769 Kč€ 33,-
Noční vstupenka
(denně od 20:00, poslední vstup 21:30)
186 Kč€ 8,-
Více na hausdermusik.com
Stav cen k dubnu 2023.

Byli jsme ale svědky, že v celku bez problémů si ostatní kupovali vstupenky i na místě. Jen museli čekat v řadě o pár minut více. Nicméně i tak doporučujeme nákup online, v Haus des Meeres se nám nákup na místě nevyplatil.

Otevírací doba

Muzeum Hudby ve Vídni můžete navštívit denně od desíti do desíti (10:00 – 22:00 denně)

Naše zkušenosti s Haus der Musik

Nejprve mi dovolte vysvětlit jednu věc. Muzeum Hudby (a teď už to víme) nelze označit za klasické muzeum v běžném slova smyslu. Je to spíše svět zážitků, v němž zažijete nové přístupy k hudbě a světu zvuků. Samozřejmě nesmí chybět ani přehled o historii a tradici vídeňské hudby a hudebních osobnostech.

Personál

Za pokladnou resp. na recepci sedí dva lidé a jsou velice příjemní. Obecně jsem si již odvykl začínat konverzaci v angličtině zdvořilostní otázkou “Mluvíte anglicky?”. Přesto je příjemné vidět, že personál přechází z němčiny plynule na angličtinu, s úsměvem snímá vstupenky z našeho telefonu a ihned se nás ujímá dívka vedle v šatně. Pocit u vstupu máme tedy výborný.

Dům hudby a schodiště co hraje

Vstupujeme na schodiště a stejně jako v Technickém Muzeu ve Vídni se i tady ukazuje (myšleno v dobrém) určitá úchylka na schodiště ve vídeňských muzeích. Zatímco v Technickém Muzeu byla u schodiště skluzavka s měřením rychlosti, tady se schody proměnily v klávesy. Naše dcera tedy prvních deset minut běhá nahoru dolů a společně s ostatními dětmi vytváří pseudo koncert.

Muzeum je na první pohled (z ulice) v obyčejném, ale nádherně spraveném domě v centru Vídně. Na druhý pohled (pohled zevnitř) zjišťujeme, že se celý komplex rozprostírá na čtyřech podlažích ve vnitrobloku a muzeum je opravdu obrovské.

Cestu vzhůru muzeem začínáme v první patře.

1. patro a Muzeum Vídeňské filharmonie

Muzeum se nachází v bývalém bytě skladatele, dirigenta a zakladatele Vídeňské filharmonie Otto Nicolaie (1810-1849), který tento orchestr založil v roce 1842. Jako hudební barbaři (tímto se Muzeu i Vídni omlouváme) jsme tuto sekci pouze prolétli s konstatováním, že na nás dýchla atmosféra nádherné starobylého bytu ve Vídni. Dcera nás neomylně táhla k první interaktivní zábavě “házení hudební kostkou”.

Dům Hudby a interaktivní hra (foto hausdermusik.com)

Spolu s ostatními rodiči a dětmi se snažíme pochopit princip hry. Úkolem je hodit kostkou a složit si svůj vlastní valčík! Jakmile hodíte, už jen sledujete jak se vaše vlastní partitura valčíku objevuje na obrazovce takt po taktu.

O kousíček dál je kinosál, kam si dcera neváhá ve spěchu sednout a to rovnou do první řady.

2. patro a Sonotopia

Druhé patro je věnováno objevování a prožívání zvuků. Hledejte a získejte odpovědi na otázky jako: Jak vzniká zvuk? Z čeho se zvuky skládají a jak se mohou proměnit v hudbu? Jak lidské tělo vnímá zvuk a hudbu?

Druhé patro a všechny jeho experimenty jsme si moc užili. Musím říci, že mě osobně dalo druhé patro asi nejvíc. S mojí těhotnou ženou jsme měli příležitost si nasadit sluchátka a poslouchat, jak dítě ještě v maminčině bříšku slyší okolní zvuky. Přepínáte mezi zdroji jako hlasitá disco hudba, dětský řev, smích atd. a můžete si vyzkoušet, jak Vaše ještě nenarozené dítko vnímá rodinou atmosféru.

Moje žena po stisknutí zdroje “hlasitá hudba” lakonicky poznamenala, že od teď si to disco v autě může ještě zesílit, že to mrně uvnitř to zase tak strašný nemá.

Pokud vás někdy zajímalo, co slyší plod v děloze nebo jak různá zvířata vnímají hudbu, toto muzeum a toto patro nemůžete nenavštívit!

Něco málo k Sonotopii, která je velice zajímavá. Virtuální realita Sonotopia Universe je o hudebním světě, ve kterém se vznášejí barevné zvukové bytosti – takzvané „Clongy“.
Zvláštností je, že Clongy vytvářejí sami návštěvníci v přilehlé laboratoři SONOTOPIA LAB. Každý návštěvník Haus der Musik si může sednout ke stolu v laboratoři, nasadit si brýle pro virtuální realitu a přivést k životu svou vlastní zvukovou bytost s individuálním vzhledem, temperamentem a zvukem. Po vypuštění do SONOTOPIA UNIVERSE se Klony stanou součástí jedinečného zvukového vesmíru.

3. patro a velcí hudební skladatelé

Třetí patro jsme spíše proletěli, opět jsme všechny ty naaranžované velikány hudby s hanbou vynechali a šli pro holky hledat to, co potřebují častěji než muži.

Toalety

Toalety musíme opět pochválit. Všude ukázkově čisto. Jak pánské, tak dámské toalety byly na jedničku s hvězdičkou. V muzeu se nachází i speciální přebalovací místnost, takže výlet s batolaty není žádný problém.

4. patro a dirigujte Vídeňskou filharmonii!

Tento zážitek byl to nej pro naší nejmladší dceru. Možnosti postavit se před (virtuální) orchestr, chopit se taktovky a začít udávat tempo, to je pocit k nezaplacení – nejen pro dítě.

Takto to funguje
Uchopíte taktovku, vyberte hudební skladbu na displeji a dirigujete! Hudebníci pak pozorně sledují vaše pohyby:

Čím výše zvednete taktovku, tím hlasitěji orchestr hraje. Pokud se otočíte směrem k určitým částem orchestru, budou tyto části znít hlasitěji než ostatní. A samozřejmě, čím rychleji dirigujete, tím rychleji orchestr hraje. Ale pozor!

PRO Tip: Pokud stejně jako naše dcera budete místo dirigování “křepčit” a mávat jako o život, orchestr to stopne a dostanete vyhubováno s tím, že taktovka není světelný meč z Hvězdných válek.

Pro koho je návštěva Haus der Musik vhodná?

Ideálním návštěvníkem je hudební rodina nebo muzikálně nadaní jedinci. Pokud toto splňujete, zažijete v Domě Hudby skutečné hody a počítejte s tím, že se pro Vás jedná o celodenní výlet.

Pokud máte děti 10+ a navíc je někdo z vás angličtinář resp. němčinář, užijete si návštěvu a bez obav se chystejte na výlet. Pokud ale nejste hudební rodina a navíc máte malé dítě (my holčička necelé 4 roky v době návštěvy), budete i tak spokojeni, jen se připravte na rychlejší průběh. My byli v muzeu asi tři hodiny.

Nutno podotknout, že z hlediska bezbariérovosti je Vídeň vzorná a i tady jsou výtahy do každého patra, prostorné chodby a bezbariérové WC. Není tedy problém trasu absolvovat na vozíčku nebo s kočárkem.

Na jídlo z muzea do Müllerbeisl

Muzeum jsme opustili hladoví a proto směrem do centra asi dvě minuty od muzea navštěvujeme “naslepo” Restauraci Müllerbeisl. Přesná adresa je Seilerstätte 15, 1010 Wien, Austria. Je zima a zahrádka ještě není v provozu, proto jdeme do tepla dovnitř.

Uvnitř je téměř celá restaurace obsazená a to i přes to, že je víkend a cca 13 hod. Jak s radostí zjišťujeme, v restauraci jsou další rodiny s dětmi. Nekuřácký prostor je standard, bílé ubrusy a žádný zápach je už pouze nutným ujištěním a důkazem, že tady nám bude chutnat.

Číšník nás usazuje ke stolu pro čtyři stranou od otevřeného prostoru. Vybírám si (překvapivě) Vídeňský řízek a žena pstruha. Jak si na to vzpomenu, opět mám hlad a i při psaní těchto řádků vše na chvíli přeruším a jdu “na výlet do lednice”.

S jídlem i obsluhou jsme spokojeni a překvapil nás relativně nízký účet na 35 EUR. Dle naších zkušeností je cena více než dobrá s ohledem na to, že jíme v centru Vídně.

PRO Tip: Výlet zakončete procházkou na tramvaj přes centrum

Najedeni a spokojeni vyrážíme směr centrum. Proplétáme se uličkami, míjí nás speciální krátké autobusy a z ničeho nic jsme u výlohy kavárničky Hofzuckerbäcker s dorty Sacher. Nezbývá než si jít vybrat sladkou vzpomínku na výlet do Vídně.

O kousek dále je další výloha, která zaujala mojí ženu a tak vcházíme do obchůdku, který nejde úplně popsat. Představte si něco jako 100 let staré papírnictví dohromady s hračkářstvím. Najdete zde pečetě, malířské potřeby, psací potřeby, různé domečky pro panenky a kdo ví co ještě. Zpětně dohledávám adresu našeho nového „pokladu“ a tak ani o ten nepřijdete. Jedná se o Papierhaus A. Katzer. Určitě se sem vrátíme před Vánoci.

Závěr

Náš výlet končí opět na stanici metra a my jsme nadmíru spokojeni. Muzeum hudby je naprosto perfektní destinace v zimě nebo při špatném počasí. Příště se podíváme, jak jsme po cestě zpět ještě nakoupili v Primarku za (resp. před) Vídní.

Diskuze

Přejít nahoru