Dáte si snídaňooběd nebo obědovečeři?

Nebo snad snídaňoobědovečeři?

Začalo to tím, že jsem byl línej si ráno udělat něco k jídlu a postupem času ráno začínal jíst čím dál tím později, až se to najednou protáhlo do poledne a občas dokonce až do odpoledne. Když se moje milovaná žena chystá vařit oběd a ptá se mě, co si dám a na co mám chuť, tak často říkám, že si nedám nic, protože právě před chvílí jsem dosnídal.

Vzhledem k tomu, že většinou vstávám mezi 4 a 5 hodinou ranní, tak hned po ránu hlad ani nemám. Mnohé z vás možná napadne:

Chudák, musí vstávat takhle brzy.

Ne, nemusíte mě litovat. Já totiž takhle brzy vstávám dobrovolně a rád, sám od sebe. Nikdo a nic mě k tomu nenutí, prostě tak mám nastaveny svoje vnitřní biologické hodiny. Je to nejkreativnější a nejproduktivnější část mého dne. Trvá asi tak do 9 hodin, pak už vyřizuji spíše jen operativní věci, které nevyžadují tolik tvůrčího ducha, nápadů nebo přemýšlení. Nejlépe se mi přemýšlí a pracuje na lačno a když si ještě naplánuji, že si dopoledne zacvičím, tak se stejně ke snídani nedostanu dříve než kolem poledne.

Jednoduchá, vyvážená (obědo)snídaně pro celý rok

Snídani si většinou dělám rychlou a jednoduchou, ale přitom celkem pestrou. Je hotová během pár minut. Ovesné vločky zalité horkou vodou, k tomu předem namočené ořechy, různá semínka, sušené i čerstvé ovoce, kokos, trochu medu. V desítkách drobných obměn, třeba podle dostupného sezónního ovoce – v zimě jablka a hrušky, v létě bobuloviny, třešně a jahody, po celý rok banány a sušené datle – se mi vločky ani za několik let neomrzely a můžu je jíst klidně denně. Občas se může přidat skořice, kakao, javorový sirup, obilný slad nebo sirup z agáve. Záleží na vašich chutích, preferencích a na tom, o co si vaše tělo řekne.

Mimochodem, když vločky (ale třeba i chleba nebo jinou potravu obsahující škroby) pořádně, ale skutečně pořádně, rozžvýkáte až do dosažení tekuté konzistence, tak vám začnou připadat sladké. Působením enzymů ve slinách totiž při žvýkání dochází k chemickému štěpení některých složitějších sacharidů na jednodušší a díky tomu vám sousto v ústech postupně „zesládne“. Časem tak možná přestanete mít potřebu si ovesnou kaši sladit, protože vám bude připadat sladká již sama o sobě.

V horkých letních dnech si dám klidně jenom trochu ovoce nebo vločky vyměním za chia semínka, která před konzumací na pár minut namočím do vody. Natažením vody do sebe mohou chia semínka zvětšit svůj objem až 12x a získají pak lépe stravitelnou, příjemnou gelovou strukturu.

Občas si dám k obědosnídani i domácí vajíčka na měkko od našich slepic.

Přerušovaný „půst“

Před časem jsem zjistil, že to, k čemu jsem se přirozeně dopracoval svojí pohodlností a stylem fungování, se dnes moderně říká přerušovaný půst – „intermittent fasting“. Tato metoda spočívá v tom, že si noční půst, tedy kromě těch z vás, kteří po půlnoci vyluxují svoji ledničku, prodloužíte i do další části dne. Někomu více vyhovuje dopoledne, jinému zase odpoledne a podvečer.

V konečném výsledku byste měli mít přibližně obrácený poměr doby, kdy přes den jíte a kdy nejíte, než jak bývá běžné.

Místo 8 hodin nejezení a 16 hodin, kdy se v průběhu dne stravujete, poměr otočíte a 16 hodin v kuse nejíte a v průběhu dne se stravujete v uzavřeném, 8 hodinovém časovém bloku. Třeba od 20:00 večer do 12:00 druhého dne nejíte a pak od 12:00 do 20:00 zase jíte. Intervaly nejezení můžete prodlužovat pomalu, postupně a zastavit se na intervalu, který vám osobně vyhovuje nejlépe. Časem se lze klidně propracovat pouze na 6, 4 nebo 2 hodinové okno, kdy v průběhu dne jíte. Pouze byste měli zachovávat přibližně stejný příjem kalorií ve formě vyvážené, kvalitní a plnohodnotné stravy. Každý si musí vyzkoušet, jaké intervaly jsou právě pro něj ty nejvhodnější a co právě jemu vyhovuje nejlépe. Ne pro každého bude tato metoda vhodná. Co člověk, to trochu jiné potřeby. Někomu bude časem možná vyhovovat jenom jedno jídlo denně, někdo bude potřebovat stále 3 jídla denně a ještě svačiny mezi tím. Budete muset trochu experimentovat, abyste zjistili, jaký režim vám sedí nejlépe.

A jaké vás čekají přínosy při přerušovaném půstu?

Pokud vám tedy sedne.

Dáte vašemu tělu prostor, aby vše důkladně strávilo a nebylo neustále přikrmováno a v průběhu celého dne zatěžováno trávením. Postupně budete cítit ve svém těle čím dál tím větší lehkost a energii. Zjednodušíte si život, na půl dne vám ubydou starosti s přípravou jídla. Nemusíte neustále myslet na to, co si dáte k jídlu. Získáte mnohem více času na jiné aktivity, zjasní se vám mysl, která nebude utlumena odkrvením mozku při trávení. I když budete dodržovat stejný příjem kalorií jako při celodenním stravováním, tak zhubnete a vaše tělo se vyrýsuje (no, musíte u toho taky trochu cvičit), protože se naučí čerpat energii z vašich tukových zásob odbouráváním tukových buněk. Tukové buňky se přemění na energii, oxid uhličitý a vodu. Svoji nadváhu ve formě tukových zásob tak vlastně doslova vydýcháte. Vaše váha se postupně ustálí na hodnotě, která je pro vaše tělo přirozená. Zlepšíte svoji imunitu, zpomalíte proces stárnutí, sníží se zánětlivé procesy ve vašem těle a urychlí se jeho regenerace. Zlepší se také hospodaření vašeho těla s inzulínem, který při přerušovaném půstu nemusí být neustále vyplavován do krevního oběhu, jako když jíte v průběhu celého dne. Postupně se sníží úroveň vašeho stresu, i když nejdříve se nejspíš kvůli nejezení, než si na něj zvyknete, možná i trochu zvýší.

No, a to nejlepší nakonec – můžete si dávat větší porce jídla.

Samozřejmě při zachování stejného celkového množství dodaných kalorií. Je však také možné, že zjistíte, že vám stačí mnohem méně jídla, než jste si doposud mysleli a to, o čem jste se doposud domnívali, že je pocit hladu, byl jenom zvyk a návyk na vaši pravidelnou dávku té nejrozšířenější drogy – jídla.

Hlad je převlečená žízeň

Zjistíte, že k tomu, abyste zažehnali pocit hladu se mnohdy stačí jenom napít. Já jsem si zvyknul pít vodu s citronem, po ránu, nebo když je chladno, jí piju teplou. Už ji piju několik let a ještě se mi neomrzela. Na rozdíl od různých jiných nápojů, třeba čajů. Snídat začínám většinou někdy kolem 12:00 až 13:00 hodiny, někdy i později. To se pak snídaně rovnou překlopí do oběda a někdy se stane zároveň i večeří.

Občas možná budete mít chuť si půst prodloužit na celý den, nebo spíše na 1,5 dne. Proč ne? Poslední jídlo si dáte večer a další po 36 až 42 hodinách. Zařazení celodenního půstu jednou v týdnu nebo jednou v měsíci vašemu organismu jenom prospěje.

Každý dobrý nápad se dá uchopit různě, tak raději přece jenom zmiňuji, že

i přerušovaný půst se dá praktikovat velmi nezdravým způsobem.

Třeba tak, že celý den v práci nic nejíte, váš pitný režim spočívá v několika kávách a slazených nápojích z automatu a večer, když zasednete u televize, nepřítomně a hltavě, bez vědomé pozornosti, do sebe několik hodin až do půlnoci ládujete mražené polotovary ohřáté v mikrovlnce a další továrně zpracované, nekvalitní, nutričně „mrtvé“ potraviny plné ztuženého tuku, cukru, soli a éček. Takovýto styl stravování a přejídání povede nejenom ke špatnému trávení, ale paradoxně i k nutriční podvýživě přesto, že budete mít třeba 30 kilo nadváhu. To už je pak mnohem lepší jíst přes den kvalitní, pestrou a vyváženou stravu v přiměřeném množství a pít vodu v průběhu celého dne.

Snídaně k obědu

Pokud jste tak trochu líní, nechce se vám tak často vařit nebo chcete shodit pár kilo, a hlavně, pokud chcete získat spoustu času a energie navíc, udělat si život jednodušší a mít v těle i na duchu pocit lehkosti, tak prostě stačí,

abyste si snídani dali až k obědu.

 

Přidat komentář